Pakistan’da “Dezenformasyon Yasası” onaylandı: İfade özgürlüğü tehlikede mi?

Pakistan Senatosu, Sosyal Medya Kullanıcılarının Cezalandırılmasını İçeren Yasayı Kabul Etti

Pakistan’da Senato, dezenformasyon yaydığı tespit edilen sosyal medya kullanıcılarının çeşitli cezalara çarptırılmasını öngören ve “ifade özgürlüğünü engellemek için” tasarlandığı öne sürülen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

Ülkede, siber suç yasalarında değişikliğe ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato’da oylamaya sunuldu.

İfade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve “toplumda panik ya da huzursuzluğa yol açabilecek yanlış bilgileri kasıtlı olarak yayan, gösteren ya da ileten” kişilerin 3 yıla kadar hapis, para cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Hükümetin, “dezenformasyonun yayılmasını engellemek için gerekli” olduğunu bildirdiği tasarının Senato’nun her iki kanadında da onaylanması tepkilere yol açtı.

Muhalefet liderlerinden Şibli Faraz, tasarının “aceleyle ve tüm paydaşlara danışılmadan” Senato’dan geçirildiğini kaydederek karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan İmran Han ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Sözcüsü Zülfi Bukhari de tasarıya mahkemede itiraz edeceklerini söyleyerek, “Yalan haberlerle mücadele bahanesiyle ifade özgürlüğünü susturmak için Senato’nun her iki kanadından da geçen yasa tasarısını hiçbir demokrasi destekçisi destekleyemez.” ifadesini kullandı.

Tasarı, 23 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti

Tartışmalara neden olan tasarı, 23 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’ten geçmiş, bu durum protestolara neden olmuştu.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

İçerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak

Tasarının yasalaşması halinde yasa uyarınca yetkililer, silahlı kuvvetler, parlamento ya da il meclislerine yönelik eleştirel paylaşımlar da dahil “yasadışı ve saldırgan” olduğu düşünülen içerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak.

Bu kapsamda kararı ihlal eden kullanıcılar, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacak. (AA)

Related Posts

Bayırbucak’ta orman yangını 4 gündür söndürülemedi

Türkiye orman yangınlarını söndürmeye çalışırken iklim krizi ve dikkatsizlikler komşu Suriye’de de büyük bir yangına neden oldu. Suriye’de Lazkiye’nin yoğun Türk nüfuslu Bayırbucak bölgesinde orman yangını sürüyor. Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi …

Cumhurbaşkanı Erdoğan – DEM görüşmesinin tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın saat 15’te Beştepe’de DEM Parti heyetini kabul edeceği belirtildi.

Çin nüfus düşüşünü durduracak yeni teşvikler açıkladı

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, son yıllarda gözle görülür bir demografik gerileme yaşıyor. Bu düşüşü durdurmak ve doğurganlığı teşvik etmek amacıyla Pekin yönetimi, ulusal düzeyde finansal destek paketlerini devreye sokmaya hazırlanıyor …

Saat verildi: Saraçhane kararının ardından Özdağ’dan flaş hamle!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün bir görüşme gerçekleştirecek.

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı

Halkın özgür haber alma hakkına engel

RTÜK’ün ekran karartma cezasına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi. Salı gününden sonra doğru bilgiye ulaşmak için SÖZCÜ TV’yi açan siyah ekran görecek.