Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Balıkçılığı Tehdit Ediyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Zararı: Balık Ağlarına ve Çeşitliliğine Etkisi

Denizi kaplayan müsilajın Bursa’nın Mudanya ilçesindeki balıkçıların ağlarına zarar verdiği belirtildi. Balıkçılar, ağlarının zarar görmesinden dolayı denize açılamadıklarını dile getirirken, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkilerinin olduğunu vurguladı. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın çok hızlı tetiklenmesine sebep oluyor” şeklinde konuştu.

Müsilaj, Marmara Denizi’nde Yeniden Gündemde

Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıl büyük zarara yol açan müsilajın bu yıl da sorun olmaya devam ettiği bildirildi. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın balıkçıların ağlarına zarar vermesiyle birlikte avlanma faaliyetlerinin engellendiği belirtildi. Balıkçılar, müsilaj yüzünden ağlarını tamir etmeye çalışırken, Marmara Denizi’ne balık girişinin olmadığını ve balık çeşitliliğinin azaldığını ifade etti.

‘Denize Attığımız Ağları Geri Çekemiyoruz’

Marmara Denizi’nde müsilaj sebebiyle avlanma faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan balıkçı Ahmet Çetinkaya, durumu şu şekilde anlattı: “Burada 30 yıldan fazla süredir balıkçılık yapıyorum. Sanayi atıkları ve Tirilye’den gelen kirli akıntının yanı sıra müsilaj yüzünden denize attığımız ağları geri çekemiyoruz. Ağlarımızı deniz yüzeyine çekmek oldukça güç oluyor. Müsilaj, ağlarımıza ciddi zararlar veriyor ve makinalarımız zorlanıyor. Sıcak havalarda avlanmak istiyoruz fakat müsilaj buna engel oluyor. Hem ağ hem de olta maliyetleri artıyor.”

‘Marmara Denizi Ölüm Çığlığı Atıyor’

Marmara Denizi’nde balık çeşitliliğine olumsuz etkileri olan müsilajın denizin canlıları üzerinde büyük zararlara neden olduğunu belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, “Marmara Denizi artık ölüm çığlığı atıyor. Oksijen seviyeleri düşük seviyelere indiği için canlılar müsilajın oluşturduğu yapıdan kurtulamıyor. Denizin dibini saran müsilaj sebebiyle canlılar hareket edemiyor ve oksijen alamıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

‘Müsilaj Çok Hızlı Tetikleniyor’

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve kirliliğin hızla arttığını belirten Dindar, bu durumun müsilaj oluşumunu hızlandırdığını dile getirdi. Atık su ve kirliliğin deniz suyundaki azot ve fosfor seviyelerini yükselttiğini ifade eden Dindar, bu durumun müsilajın hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunu söyledi. İklim kriziyle birlikte deniz suyu sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyrettiğini ifade eden Dindar, bu durumun doğal olmadığını ve insan etkinliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Haber: Yiğithan HÜYÜK

Kamera: Barış YILMAZ-Muhammet Hüseyin SEZGİN/BURSA

Related Posts

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir