ABD piyasaları şokta: DeepSeek’in arkasında kim var

DeepSeek: Yepyeni Bir Yapay Zeka Asistanı

Çin’in son dönemdeki en büyük yapay zeka başarısı olan DeepSeek, son haftalarda büyük bir çıkış yakaladı. Diğer yapay zeka araçlarına göre daha düşük bir bütçeyle geliştirilen DeepSeek, ABD’de büyük bir etki yaratarak ChatGPT’yi geride bıraktı ve en çok indirilen uygulama oldu. Bu durum ABD Başkanı Donald Trump’ın dahi dikkatini çekti. Ancak, bu büyük başarının arkasında kim var?

Liang Wenfeng: DeepSeek’in Geliştiricisi

DeepSeek’in yaratıcısı Liang Wenfeng, Çin’in Guangdong şehrinde doğmuş ve Zhejiang Üniversitesi’nde elektronik mühendisliği ve bilgisayar bilimi eğitimi almış 40 yaşında bir girişimci. Finansal verileri analiz eden High-Flyer yatırım fonunun sahibi olan Liang, 2019 yılında Çin’deki en büyük serbest yatırım fonlarından birini oluşturarak dikkatleri üzerine çekti.

Vizyon ve Hedefler

Liang’in amacı, insan seviyesinde bir zeka geliştirmek. DeepSeek’i piyasaya sürmesinin ardından, bu yapay zeka üzerinde yoğun bir şekilde çalışarak kendisini geliştirmeyi hedefliyor. Personeline yüksek maaşlar ödeyerek sektörde dikkatleri üzerine çeken Liang, Silikon Vadisi’nde düşük maliyetli ve etkili yapısıyla rakipler arasından sıyrılarak dikkatleri üzerine çekti.

Rekabet Avantajı ve Zorluklar

DeepSeek’in başarısının ardında, özellikle açık kaynaklı yazılımlarla geliştirilmiş teknolojisi, Liang’in hedge fonu High-Flyer tarafından desteklenen GPU çipleri ve düşük maliyetli üretimi yatıyor. Ancak, ABD’nin yüksek güçlü çiplerin Çin’e satışını yasaklaması, Liang’in karşılaştığı en büyük zorluklardan biri oldu.

Büyük Etki ve Değer Kaybı

DeepSeek sadece bir gün içinde ABD borsasında 1 trilyon dolarlık bir değer kaybına neden oldu. Nvidia ve diğer teknoloji şirketleri hisselerinde büyük düşüşe neden olan bu olay, yapay zekada bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor ve sektörde büyük yankı uyandırdı.

Related Posts

Şanlıurfalı ev hanımı çöpten topladıklarıyla iş kurdu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, kurduğu atölyede çöplerden topladığı yünlerden yorgan yaparak satıyor.

Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “(Altınbank kurulması önerisi) Adı, Altınbank olan banka sayesinde bugün yaşanan ithalat, cari açık, yastık altı, teknoloji, yatırım, standardizasyon gibi konular tek elden çözümlenmiş olacak” dedi.

Pandemi bitti o da bitti: İflasın eşiğinde

COVID-19 pandemisi sırasında artan gıda stoku talebiyle büyük popülarite kazanan Amerika merkezli konserve gıda devi Del Monte Foods, son dönemde düşen satışlar ve ağır borç yükü nedeniyle iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Şirketin baş yeniden …

Cari açıkta sürpriz yok! Ekonomistler mayıs için 1,08 milyar dolar açık bekliyor

AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Türkiye’nin cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 84 milyon dolar açık vereceğini öngördü.

Trump’tan tarife hamlesi: Ülkelere mektup gönderilecek

ABD Başkanı Trump, gümrük tarifeleriyle ilgili yarından (bugün) itibaren ülkelere ne kadar tarife ödeyecekleriyle ilgili mektuplar göndermeye başlayacaklarını açıkladı.

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.