Elektrik Sübvansiyonunda Yenilikler

“`html

Elektrik Tüketimine İlişkin Yeni Sübvansiyon Düzenlemesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Şubat itibarıyla aylık 417 kilovatsaat elektrik tüketimi yapan abonelerin sübvansiyon dışı kalacağını açıkladı. Bayraktar, “42 milyon aboneden sadece yüzde 3’ünü etkileyen önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından gerçekleştirilen Anadolu Sohbetleri programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu süreçte vatandaşlara sundukları elektrik ve gaz desteklerinin önemine değinen Bayraktar, “Bu süreç Şubat ayında başlayacak. Bazı abonelerin faturaları bu ay içinde görülebilir, ancak esas uygulama 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak ve 1 Mart’ta faturalarınıza yansıyacak.” şeklinde bilgi verdi.

Vatandaşların enerji gereksinimlerine ilişkin yapılan sübvansiyonların büyüklüğüne dikkat çeken Bayraktar, “2023’te elektrikte 275 milyar lira, doğal gazda ise 400 milyar lira destek sağladık. 2024 bütçesinde elektrik için 230 milyar, doğal gaz için de 200 milyar liranın üzerinde bir öngörü var.” diye belirtti.

Yeni uygulamada, ortalama tüketimin 200 kilovatsaatin üzerindeki abonelerin destekten yararlanamayacağını vurgulayan Bakan Bayraktar, “417 kilovatsaat gibi bir tüketim seviyesine ulaşan aboneleri sübvansiyon dışı bırakıyoruz. Bu da toplam abonelerin yüzde 3’ü, yani 1,2 milyon kişi demek.” dedi.

Uygulamanın ardından, abonelerin ödeme tutarlarının yeni tarifeyle birlikte nasıl değişeceği konusunda bilgi veren Bayraktar, “417 kilovatsaatte fiyat artışı yüzde 93, 450 kilovatsaatte yüzde 89, 600 kilovatsaatte yüzde 80 ve 1000 kilovatsaatte yüzde 69 artacak. Ancak 42 milyon abonenin 40 milyonu bu değişiklikten etkilenmeyecek.” dedi.

Bakan Bayraktar, doğal gaz için de benzer bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ve “Bu kış herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak 2025 yılı içinde bir düzenleme yapılabilir.” açıkladı. Doğal gaz tarifesiyle ilgili soru üzerine, “İlk çeyrek için bir artış planlamıyoruz.” diye ekledi.

Slovakya İçin Gaz Temini Görüşmeleri

Ukrayna’nın doğusundaki gaz akışının durması sonrası Slovakya’nın enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’ye gelen Slovakya Başbakan Yardımcısı Denisa Sakova ile bir araya geleceklerini belirten Bayraktar, bu konuda teknik toplantılar yapılacağını kaydetti.

Türkmen gazının Türkiye’ye ulaştırılması için çalışmaların hızlandığını aktaran Bayraktar, “Bu, uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir proje. Son aşamalara geliyoruz. Hazar geçişindeki sorunları aşmak için alternatif formüller üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Karadeniz Gazında Üretim Artışı

Gabar bölgesindeki petrol üretiminin günlük 75 bin varili aştığını söyleyen Bayraktar, “Karadeniz’deki günlük gaz üretimimizi 9 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Bu alanda yoğun sondaj faaliyetleri olduğunun altını çizen Bayraktar, “Kandıra-1 kuyusundaki sondaj çalışmaları sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye Elektrik İhtiyacı Karşılanacak

Bayraktar, Suriye’nin kuzeyindeki İdlib bölgesine elektrik transferi için çalışmalar başlattıklarını ve Halep’e kadar olan altyapının yeniden inşa edilmeye gereksinim duyduğunu dile getirdi. İlgili projeler tamamlandığında ilave 500 megavatlık elektrik ihracı gerçekleştirebileceğiz.” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde İleri Adımlar

Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Santrali’nde kritik aşamalara gelindiğini belirterek, “İlk reaktörde bu yıl test üretimine başlamayı umuyoruz. Bu, Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olacak.” dedi. Ayrıca, Sinop projesine uluslararası ilgilerin olduğunu ve bu konuda anlaşmalar yapmayı planladıklarını ifade etti.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandığını belirtirken, “Salı günü 800 megavatlık güneş enerji ihalesini gerçekleştireceğiz. Rüzgar enerjisi için de büyük bir talep var.” dedi.

Son olarak Bayraktar, maden ve yenilenebilir enerji yatırımlarının izin süreçlerini kısaltmak amacıyla yakında Meclise bir yasa teklifi sunmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

“`

Related Posts

Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden olan AKP’li Belediye yandaş medyaya milyonlar akıtmış

Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında yer alan AKP yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine yakın medyaya “Kamu yararına tanıtım” adıyla milyonlarca lira para ödediği ortaya çıktı.

Macron’dan ‘Ukrayna’ya daha fazla silah veremeyiz’ uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin kendi ordusunu silahlardan mahrum bırakarak Ukrayna’ya daha fazla silah veremeyeceğini, zaten elinden geleni yaptığını ve üretimi üç katına çıkardığını belirtti.

Messi’nin en sevdiği golü Refik Anadol sanat eserine dönüştürecek

Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’nin en sevdiği golü, “A Goal in Life” projesiyle sanat eserine dönüşecek. Yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un imzasını taşıyacak eser, Christie’s müzayede evinde açık artırmaya çıkarılacak ve tüm gelirler hayır kurumlarına bağışlanacak.

Tüfekle oynayan çocuk kendini vurdu

Mardin’de 14 yaşındaki çocuk oynadığı tüfeğin kazara ateş alması sonucu ağır yaralandı.

TKH’den PKK’nin feshine ilişkin açıklama: Amerikan barışından çözüm, istibdat rejiminden demokrasi çıkmaz

TKH açıklamasında, PKK’nin kendini feshetme kararına ilişkin “Gerici AKP ve faşist MHP’nin kurduğu istibdat rejimi sürerken demokratik bir sürecin açılmayacağı açıktır” denildi.
Açıklamada, “Fesih metninde emperyalizme ve onun bölge planlarına tek bir atıf dahi yapılmaması sürecin temel dinamiğinin gizlenmesinin tercih edildiğini göstermektedir” vurgusu yapıldı.

İstanbul’daki müzakerelere Rusya’dan kimler katılacak? Kremlin’den açıklama geldi

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Mayıs Perşembe günü Ukrayna’daki savaşa ilişkin İstanbul’da yapılması planlanan müzakerelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sözcü Peskov, “Rus tarafı İstanbul’daki müzakerelere hazırlanmaya devam …