Bebekteki Bu Sorunlar Artık Anne Karnında Belirlenebiliyor

Sağlık Haberleri

Gebelik sürecinde yapılan taramalar, anne ve bebek sağlığı için belirleyici ipuçları sunar. Bu taramalar, olası riskleri erken tespit ederek gerektiğinde müdahale imkanı sağlar. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, cfDNA taramaları ile ilgili bilgi verdi.

Genetik Bozukluklar Erken Saptanıyor

Gebelik döneminde yapılan taramalar, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Cell-free DNA (cfDNA) testi, anne kanındaki bebeğe ait DNA parçalarını kullanarak genetik bozuklukları erken tespit etme olanağı sunar. Bu testler, annenin kanında dolaşan fetal DNA sayesinde Down sendromu gibi anomalileri yüksek doğruluk oranlarıyla belirleyebilir.

Güvenilir ve Etkili Bir Test

cfDNA taramaları, invaziv olmayan güvenli bir seçenektir. Ancak kesin tanı için karyotipleme ya da mikrodizi gibi girişimsel testler önerilir. Bu testler, potansiyel riskleri azaltır ve erken müdahale ile olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olur.

Sorunların Erken Tanısında Önemli

cfDNA testi ile başlıca kromozomal anomalileri tespit etmek mümkündür. Bu test, Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards sendromu), Trizomi 13 (Patau sendromu) gibi anomalileri %90-99 arasında doğruluk oranıyla belirleyebilir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerinin belirlenmesinde de etkilidir.

En Hassas Test: cfDNA

cfDNA taramaları, trizomilerin %71’ini tespit etmede oldukça hassas bir testtir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerini belirleme konusunda da önemli bir rol oynar. Bu test, erken tanı için büyük bir fırsat sunar ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.

Kimler NIPT Testi Yaptırmalı?

NIPT testi, tüm gebeliklerde kullanılabilir ancak özellikle 35 yaş ve üzeri gebelikler, genetik hastalık öyküsü olanlar, fetal anomalileri bulunan gebeler, tüp bebek yöntemiyle gebe kalanlar ve tekrarlayan düşük yaşayanlar için önerilir. Bu test, olası riskleri erken tespit etme ve doğru müdahaleyi yapma imkanı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.