İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

TCMB, İhracatçılara Döviz Bozdurma Zorunluluğunu Yüzde 35’e Çıkardı

İhracatçıların TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararıyla yüzde 35’e yükseltildi. Başlangıçta yüzde 25 olan bu oran, 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüştü, ancak döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

İhracatçılar, rekabet güçlerini arttırmak için Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere ulaşıldığından ve döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılacağını umut ederken, yüzde 25 oranının tekrar yükseltilmesi sektörde hayal kırıklığı yarattı.

İhracatçılar, dövizleri TL’ye çevirip hammadde almak için tekrar dövize çevirmenin ek maliyet oluşturduğunu belirtiyor. 2018 yılında getirilen ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve bankaya bozdurma zorunluluğu şartlarının daha da esnetildiğini hatırlatıyorlar.

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ı yerine yüzde 30’u Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti. Bu oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüş, ancak yeni düzenleme ile tekrar yüzde 35’e çıkarılmıştır. Buna göre, İBKB veya DAB düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılmalıdır.

Related Posts

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

SGK’nın verilerine göre 126 binden fazla kişi, isteğe bağlı sigortalılık sistemiyle emeklilik yoluna girdi. Özellikle ev kadınları ve part-time çalışanlar için büyük kolaylık sunan bu modelde, aylık en az 8.321 TL prim ödeyenler, 25 yıl sonunda Bağ-Kur statüsünde emekli olabiliyor. İşte başvuru şartları ve ödeme tablosu…

Erken emeklilik uygulaması değişti! SGK liste yayınladı: Bu meslek gruplarında çalışanlar dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan 98 sayfalık yeni düzenleme ile birçok meslek grubunun yıpranma payı, yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama ile erken emeklilik imkanı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Peki yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri? İşte detaylar… 

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Mal sahibi kiracısına ‘kızım dükkan açacak, çık’ dedi. Mahkemeden 1 yılda dikkat çeken karar

Mal sahibi ve kiracılar arasında yaşanan tahliye ve kira bedeli sorunları kamuoyunun gündemine gelmeye devam ediyor. Tekirdağ’da bir kişi dükkanını 5 yıl süre ile kiraya verirken, süreç içerisinde kira ödemeleri düzenli ödenmedi. Halihazırda emekli olan mülk sahibi kızına pastane açmak için kiracıyı dükkandan çıkarmak isteyince taraflar mahkemelik oldu. 1 yılda dikkat çeken bir karar çıktı. İşte detaylar… 

‘Tereddüt çizgisi’…

ABD’deki Ukrayna Büyükelçisi’nin CBS News’a Pazar günü verdiği röportajda dillendirdiği, “Amerika ile imzaladığımız ekonomik ortaklık ve nadir madenler anlaşması, Ukrayna için daha geniş bir güvenlik mimarisinin önemli bir parçası, gelecekteki güvenlik garantilerinin de öncülü” cümlesi, Avrupa başkentlerinde ve Moskova’da son derece ciddiye alındı. (‘Ukraine says minerals deal with US important part of future security guarantees’ 05/05, AA.) Öyle olması da gerekiyor… Papa tabutunun gölgesinde gerçekleşen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir