Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-Ticaretin Gelişimiyle İlgili Raporu Tanıttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu’nu tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşma yaptı. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar ve çeşitli davetliler de katıldı. Bakan Bolat, e-ihracatın önemine değinerek, “Türkiye’de e-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,9’a yükseldi ve yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak ve yaklaşık 30-35 milyar dolarlık bir e-ihracat hacmi elde etmek” şeklinde konuştu.

Sektör Hızlı Büyüyor

Bakan Bolat, e-ticarette bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artış yaşandığını belirterek, “2024 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artış göstererek 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yaklaşık yüzde 19’dur. Bu da gösteriyor ki sektör hızla büyüyor. Aynı zamanda e-ticaret hacmi geçen sene yüzde 15 artarak 90 milyar dolara yükseldi” şeklinde ifade etti.

E-Ticaret İşlem Sayıları Artıyor

Bakan Bolat, e-ticaret yapan işletme sayısının 2024 yılında 600 bine ulaştığını belirterek, “2024 yılında e-ticarette gerçekleşen işlem sayısı 5 milyar 910 milyon adete yükseldi. Perakende e-ticaretteki işlem sayısı da yüzde 10 artarak 1 milyar 850 milyon adet oldu. Bu veriler, e-ticaretin Türkiye ekonomisine olan katkısının giderek arttığını göstermektedir” dedi.

Kadın Tüketicilerin E-Ticaret Katkısı

Bolat, e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 27’sinin kadınlar tarafından işletildiğini belirterek, “2024 yılı verilerine göre giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü e-ticarette en büyük paya sahip sektör oldu. Ayrıca giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründeki alışverişlerin yüzde 80’i kadın tüketiciler tarafından gerçekleştirildi. E-ticaretin ülkemizde yaygınlaşması ve her geçen gün artan işlem sayıları, sektörün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise e-ticaretin, iş dünyasının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin üretim ve girişimcilik kapasitesini artırmak için e-ticaretin önemi büyük. Bu alanda yapılan çalışmalar, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

NATO’dan tarihi karar: Avrupa ülkeleri silahlanıyor!

NATO, 2035’e kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma kararı aldı. Yeni hedef, Rusya’nın artan tehdidi ve ABD’nin baskısı karşısında ittifakın güvenlik politikasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.