Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

Antik Balıkların Dış Iskeleti, Dişlerin Evrimsel Öyküsünde Rol Oynadı

Nature dergisinde 21 Mayıs’ta yayımlanan bir çalışmaya göre, dişlerin oluşumunu sağlayan genetik yapı, eski balıkların dış iskeletlerinde çevreyi algılamak için kullanılıyordu. Şikago Üniversitesi’nden paleontolog ve evrimsel biyolog Yara Haridy’nin ortak yazarı olduğu yeni bir araştırmada, ‘dişler’ kavramının ağız dışında da duyusal işlevlere sahip olabileceği vurgulanmaktadır.

Fosil kayıtlarında en eski omurgalı türlerini bulmak amacıyla yola çıkan ekip, 541-443 milyon yıl öncesine ait Kambriyen ve Ordovisiyen dönemlerine ait örnekleri inceledi. Omurgalıların belirlenmesinde kullanılan bir yol, fosil örneklerinde içi boş dentin kanallarının varlığıydı. Bu kanallar, günümüzde diş minesinin altında bulunan ve dişlerin hassasiyetinden sorumlu olan dentin dokusuna işaret etmektedir.

Çenesiz ilk balık türlerinden olan Anatolepis heintzi fosilini yüksek çözünürlüklü CT taramalarıyla inceleyen ekip, dentinle kaplı gibi görünen gözenekler keşfetti. Ancak daha detaylı bir incelemede, bu gözeneklerin aslında günümüz yengeçlerinin kabuklarındaki duyusal organlara benzeyen yapılar olduğu ortaya çıktı. Bu durum, A. heintzi’nin bir omurgalı değil, eski bir eklem bacaklı olduğunu göstermektedir.

Antik omurgalılar ve eklem bacaklılar, çevrelerini algılamak için benzer mineralize dokuları kullanmaktaydı. Bu dokular zamanla dentin halini alarak günümüzdeki hassas dişlerin temelini oluşturdu.

Araştırmacılar, bu bulguların dişlerimizin neden bu kadar hassas olduğunu açıklamak için önemli bir evrimsel bağlam sağladığını belirtiyor. Mineralize dokuların dış iskeletlerde duyusal amaçlar için başladığını ve zamanla ağız içinde dişlere dönüştüğünü ortaya koydu.

Yara Haridy ise, “Dişlerin ağızda olmasına rağmen son derece hassas olmalarının, kökenlerinin duyusal olmasının bir göstergesi olduğunu” ifade etmektedir.

Related Posts

Bisiklet Milli Takımı Balkan Şampiyonası’nda mücadeleye hazır

Balkan Bisiklet Birliği (BCU) tarafından organize edilen Balkan Federasyonları, 2025 Balkan Yol Şampiyonası, 21-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında Romanya’nın Bacau kentinde gerçekleştirilecek.

Google’den yapay zeka devrimi! Chrome ve Android’le ilgili önemli gelişme

Google, Android ve Chrome platformlarına entegre ettiği yeni yapay zeka (AI) ve erişilebilirlik özellikleriyle teknoloji dünyasında ses getirdi. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nde duyurulan güncelleme, Android 15 ve üzeri işletim sistemine …

YouTube’dan yeni hamle: En etkili anları seçecek

YouTube, reklam gelirlerini artırmak amacıyla yapay zeka destekli yeni bir reklam aracını devreye sokuyor.

Apple’dan yapay zeka destekli pil koruması geliyor

Apple’ın iOS 19 güncellemesi, pil ömrünü korumaya yardımcı olacak yapay zeka destekli bir özellik içerebilir.

4 saatlik uyku ile dinç kalanların sırrı: Yeni bir genetik mutasyon keşfedildi

Bazı insanlar yalnızca 4 ila 6 saat uyuyarak enerjik hissedebiliyor. Bilim insanları, bu “doğal kısa uyuyanlar”ı diğerlerinden ayıran genetik farklardan birini daha ortaya çıkardı. Yeni keşfedilen SIK3-N783Y adlı mutasyon, kişilerin daha az uykuyla yetinmesini sağlıyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.