İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: İran’a Yönelik Saldırıların Lojistik Faaliyetler Üzerindeki Etkileri

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve İsrail’in hava sahalarının kapatıldığını hatırlatarak, bu durumun bölgedeki hava trafiğini aksattığını ve uluslararası taşımacılıkta ciddi gecikmelere yol açtığını belirtti.

Avdagiç, Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kontrol edildiğini belirterek “Hürmüz Boğazı dünyadaki petrol ihracatının yüzde 20’sinden fazlasını yapıyor. Bazen yüzde 25’e kadar çıkıyor. Yine doğal gaz ihracatında çok önemli bir geçit” ifadelerini kullandı.

Mal ihracatı ve İran’ın kontrolündeki Hürmüz Boğazı’nın önemine vurgu yapan Avdagiç, “Trafik konuşulurken hep sadece petrol ihracatı ve doğal gaz ihracatı konuşuluyor ama aslında çok önemli bir mal ithalatı da söz konusu” dedi.

İran İle Yaşanan Çatışmanın Senaryoları

Bölgedeki çatışmaların olası senaryolarını değerlendiren Avdagiç, üç farklı senaryodan bahsetti:

1. Kısa Süreli Görüşmeler ve Diyaloglar:

Avdagiç, en iyi senaryonun çatışmaların kısa süre içinde görüşmeler ve diyaloglarla çözülmesi olduğunu belirtti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail yanlısı tutumunun sürece etkisi olduğunu vurgulayarak bu konuda iyimser olunamayacağını belirtti.

2. Yükselen ve Düşen Tempoda Süreklilik:

İkinci senaryoda çatışmanın belli bir tempoda devam etmesi ve zamanla yayılması durumunda yeni politikaların belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

3. Hürmüz Boğazı’nın Tamamen Kapatılması:

En kötü senaryonun Hürmüz Boğazı’nın tamamen kapatılması olduğunu belirten Avdagiç, bu durumun petrol fiyatlarında büyük artışlara sebep olabileceğini ve dünya genelinde sıkıntılara yol açabileceğini ifade etti.

“BÜTÜN DÜNYAYA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’YE DE YANSIMALARI OLACAK”

Avdagiç, İran ile Türkiye’nin derin ilişkilere sahip olduğunu ve çatışmaların Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini belirtti. Bu sürecin Türkiye’de uluslararası ticaret ve lojistik faaliyetler üzerinde negatif etkileri olabileceğine dikkat çekti.

“30 YILI AŞKIN BU SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Avdagiç, uluslararası korumacılığın yayılmasına değinerek bu durumun Türkiye’nin ihracatını etkilediğini ve Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye’nin rekabet edebilir bir pazar için adımlar atması gerektiğini belirtti.

AKARYAKITA GELEN ZAMLAR

Son olarak, akaryakıta yapılan zam miktarlarını da değerlendiren Avdagiç, İstanbul’da yaşanan fiyat artışlarının insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Benzin ve motorin fiyatlarındaki artışların ekonomiye olan etkilerini önemsedi.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

NATO’dan tarihi karar: Avrupa ülkeleri silahlanıyor!

NATO, 2035’e kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma kararı aldı. Yeni hedef, Rusya’nın artan tehdidi ve ABD’nin baskısı karşısında ittifakın güvenlik politikasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.