Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Havuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler – Prof. Dr. Alper Şener Açıkladı

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte havuzlara ilgi artarken, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çocukların kullandığı havuzların temizlik düzeninin yetişkin havuzları kadar sık ve yoğun olmadığını belirtti.

Özellikle çocuk havuzlarının daha dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, çocuk havuzlarında viral enfeksiyonlara maruz kalma riskine işaret ederek, “Havuzlarda adenovirüs ya da enterovirüs gibi virüslere sıklıkla maruz kalınabilir. Özellikle çocuklarda ve ileri yaş gruplarında bu durum klor miktarındaki dalgalanmalardan kaynaklı olarak gözlemlenebilir. Bu enfeksiyonlar genellikle hafif olsa da, ağır tablolarla da karşılaşma ihtimali vardır” şeklinde konuştu.

‘Suyun Kalitesi ve Bakteri Düzeyi Önemli’

Akarsu yataklarında serinlemeye çalışanların da enfeksiyon riskine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, hijyenik olmayan sularda bakteriyel ve paraziter enfeksiyonların görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti. Su kalitesi ve bakteri seviyesinin serinleme amaçlı kullanılan sular için çok önemli olduğunu belirten Şener, bu nedenle deniz suyunun havuzlara tercih edilebileceğini söyledi.

‘Deniz Suyu ile Doldurulan Havuzlar Daha Güvenli’

Denize girilmesinin havuzlara göre daha avantajlı olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Şener, deniz suyunun geniş alanlara yayıldığı için bakteri yükünün daha düşük olduğunu ve antibakteriyel etkisi olduğunu söyledi. Havuzlarda deniz suyu kullanımının bakteri ve virüs enfeksiyonları açısından daha güvenli olabileceğine işaret eden Şener, klorun tek başına yeterli olmadığını belirtti.

‘Havuz Suyuna Dalmayın’

Havuz suyunun yutulmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Şener, enfeksiyon riskine karşı alınabilecek önlemlere değindi. Ağız, burun ve göz mukozasının suyla temasının enfeksiyon riskini artırabileceğini belirten Şener, bu nedenle havuz suyuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Alper Şener, özellikle çocukların havuz kullanımında enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, bu tür enfeksiyonların bulaşıcı olduğuna ve önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.