Almanya’da Atık Suları Yakıta Dönüştüren İnovatif Proje
Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) yan kuruluşu ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile işbirliği yaparak gemiler için karbon nötr yakıta dönüşen bir deneme tesisini hayata geçirdi. Eğer proje başarılı olursa, Avrupa’nın 80.000 atık su arıtma tesisi devasa bir yakıt kaynağına dönüşebilir.
Uluslararası Denizcilik Örgütü, nakliye sektörünün küresel emisyonlarının %3’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu emisyonları azaltmak için fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş şart. Ancak, deniz operasyonları için güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları uygun değil. Bu soruna çözüm bulan KIT araştırmacıları, fosil yakıtların yerine atık suları kullanarak temiz yakıt üretme yöntemi geliştirdi.

Atık Sularla Temiz Metanol Üretimi
Araştırmacılar, arıtma tesislerinden elde edilen biyogazı arıtarak işleme başlıyor. Karbondioksit içeren bu gaz, yeşil hidrojen ile tepkimeye girerek metanol üretiyor. Tepkime sonucunda elde edilen metanol de karbon nötrdür.
Metanol, gemi yakıtı olarak kullanılmanın yanı sıra kimya endüstrisi için hammadde olarak da kullanılabilmektedir. Bu patentli süreç, kompakt ve ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.
Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkenin iklim hedeflerine ulaşmak için farklı teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayarak, bu yaklaşımın enerji ithalatından bağımsız hale gelmelerine yardımcı olabileceğini ve diğer Avrupa ülkelerine örnek olabileceğini söyledi.
ICODOS, daha fazla üretim sistemi inşa etmek için diğer kanalizasyon tesisleri ile görüşmelerde bulunmaktadır.