Bakan açıkladı: Suriye’ye enerji 3 katına çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji Reform Paketi ve Suriye Enerji Projeleri Hakkında Konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, Türkiye’deki enerji reform paketine ve Suriye’deki enerji altyapı projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki Temel Ayağı Var

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde açıklanan enerji reform paketine değinen Bayraktar, paketin iki temel ayağı olduğunu belirtti.

Bayraktar, birinci ayağın yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması olduğunu vurgulayarak, “Verilen kapasite izinlerinin bir an önce devreye alınması için süreçleri hızlandıracak ve yatırım süresini kısaltacak adımlar atacağız” dedi.

İkinci ayağın madencilik sektörü olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin yer altı kaynaklarını ekonomiye hızlı ve verimli şekilde kazandırmak istiyoruz. Aynı zamanda çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından da rehabilitasyon odaklı bir madencilik anlayışını hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

İspanya ve Portekiz Kesintileri ve Türkiye

İspanya ve Portekiz’de yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili soru üzerine Bayraktar, Türkiye’nin benzer bir riske karşı dengeli bir enerji üretim yapısı kurmaya çalıştığını belirtti.

“Yenilenebilir, kömür, doğal gaz, hidroelektrik ve yakında nükleeri içeren dengeli bir enerji sepeti oluşturmak istiyoruz” diyen Bayraktar, elektrik iletim altyapısının güçlendirilmesi için 10 yıllık kapsamlı bir yatırım planı başlatıldığını açıkladı. Ayrıca, “Elektrik kesintileri konusunda şu an için endişe edilecek bir durum yok,” ifadesini kullandı.

Suriye’de Altyapı Kuruluyor

Suriye’deki enerji projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, savaş sonrası yeniden yapılanma sürecine destek verdiklerini belirtti.

“Suriye’de elektrik ve doğal gaz altyapısının yeniden kurulmasına yönelik projeler yürütüyoruz. Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon Suriyelinin büyük bölümü geri dönmek istiyor. Bunun için barınma, elektrik, su ve güvenlik şartlarının sağlanması gerekiyor” diye konuşan Bayraktar, Suriye’ye yapılan elektrik ihracatını üç katına çıkaracak bir çalışmanın da içinde olduklarını, özellikle Birecik-Halep hattı üzerinden 500 megavatlık ilave kapasitenin devreye alınacağını açıkladı.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

NATO’dan tarihi karar: Avrupa ülkeleri silahlanıyor!

NATO, 2035’e kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma kararı aldı. Yeni hedef, Rusya’nın artan tehdidi ve ABD’nin baskısı karşısında ittifakın güvenlik politikasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.