Welcome to Our Website

Doğal tarihi arazi bölünüyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli akademisyen ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nün en dar noktası olan Kemer Boğazı’ndaki kuraklık tehlikesinin arttığını belirtti. Dr. Kesici, Eğirdir Gölü’nün Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasındaki bu bölümünde su seviyesinin düşmesi nedeniyle kamışlık ve sazlık istilasının yaşanabileceğini ve önlem alınmazsa gölün bu noktadan ikiye bölünebileceği uyarısında bulundu. Dr. Kesici, Kemer Boğazı’nın gölün en dar noktası olduğunu vurgulayarak, “Burada daha önce yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafe vardı ancak su seviyesi azalınca bu mesafe daraldı. Gölün en az su seviyesine sahip bölgelerinden biri olan bu noktada, sazlık adalarının oluşması gölün ikiye bölünmesine yol açabilir. Bu nedenle, bu sazlıkların bakımlarının yapılması ve dip kısımlarının açılması gerekiyor” dedi.

İKİYE BÖLÜNME TEHLİKESİ

Dr. Kesici, “Eğer göl ikiye bölünürse, buharlaşma artacak ve göl daha çabuk yok olacak. Bu bölgede mutlak suretle iyileştirmelerin yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Gölün bu bölgesindeki derinliğin 1,5 metreyi geçmediğini belirten Dr. Kesici, bazı yerlerde derinliğin 50-60 santimetreye kadar düştüğünü ve bataklık bir alan haline geldiğini söyledi.

BALIKÇILAR İÇİN TEHLİKELİ

Balıkçıların bile küçük teknelerle geçmekte zorlandığını ifade eden Dr. Kesici, “Su seviyesi kimi yerlerde 50 santimetre, kimi yerlerde 1 metreye yakın. Ancak dip zemin tamamen simsiyah çamur kaplı, bataklık bir alan haline dönüşmüş durumda” dedi.

GÖLÜN KORUNMASI İÇİN ÖNLEMLER

Eğirdir Gölü’nün korunması için mutlak suretle eski haline dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kesici, “Göl bölündüğünde buharlaşma artar ve göl daha hızlı yok olur. Bu nedenle, sazlıklarla ilgili iyileştirmelerin yapılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir