Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Norveç Varlık Fonu, Savunma Şirketlerine Yapılan Yatırımlar Konusunda Tartışma Yaratıyor

Muhalif partiler, Norveç’in dünyanın en büyük varlık fonu olan 1,8 trilyon dolarlık varlık fonunun savunma şirketlerine yapılacak yatırımlara izin vermesine karşı çıkıyor.

Varlık fonu, Airbus, Boeing, BAE Systems ve Lockheed Martin gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapmasını etik kurallara uygun bulmayarak bu şirketlerden hisse almayı engelliyor.

Muhalefette bulunan Muhafazakâr ve İlerleme Partisi, Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı bir dönemde fonun yatırım politikasını değiştirmesi gerektiği konusunda milletvekillerine çağrıda bulundu.

Merkez Bankası Değişime Destek Veriyor

Norveç varlık fonunu yöneten merkez bankası başkanı, dünya genelinde askeri harcamaların artması ve uluslararası gerilimlerin yükselmesi nedeniyle etik kuralların değişebileceğini belirterek değişime destek verdi.

Muhafazakâr partinin iddiasına göre, Norveç’in ve müttefiklerinin savunma kapasitesi için kritik ekipmanlar üreten şirketlere yatırım yapamamak artık mantıklı değil.

Varlık fonu, nükleer silah üretimine karışmayan ancak Rheinmetall ya da Leonardo gibi şirketlere yatırım yapabilen savunma şirketlerine yatırım yapabiliyor. Ancak halihazırda bazı büyük savunma şirketlerine yatırım yapmasını engelleyen kurallar mevcut.

Aynı zamanda Progress, Norveç’in Lockheed Martin’den hisse almasını yasaklarken aynı şirketten 52 adet F-35 savaş uçağı alması konusunda çelişkili olduğunu iddia eden özel bir yasa tasarısı sunuyor.

İşçi Partisi hükümetinin kararını değiştirmek ve dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan fonun savunma şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapmasına izin vermek için diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyuluyor.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

NATO’dan tarihi karar: Avrupa ülkeleri silahlanıyor!

NATO, 2035’e kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma kararı aldı. Yeni hedef, Rusya’nın artan tehdidi ve ABD’nin baskısı karşısında ittifakın güvenlik politikasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.