Ani Ören Yeri’nde Tarihi Eserler Sergilendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘102’nci Yılda 102 Sergi: Cumhuriyet’in Işığında Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk Projesi’ kapsamında, Türkiye – Ermenistan sınırındaki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde hikayeler sergileniyor. Bu özel sergi, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Sergide toplamda 244 arkeolojik ve etnografik eser sergilenirken, 196 eser ilk defa vitrinlerde yer alıyor.
130 Yıllık Eserler Görücüye Çıktı
Ani’nin hikayesini anlatan sergide, 1892 yılında başlayan yaklaşık 130 yıllık kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkarılan eserlerin büyük bir kısmı yer alıyor. Sergide öne çıkan eserler arasında, Rus Dil Bilimler Akademisi’nde görevli Nicholas Marr tarafından gerçekleştirilen kazıda bulunan ve Hz. İsa’nın figürünün olabileceği değerlendirilen taş rölyef dikkat çekiyor.
Ani Ören Yeri’nde 2021 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Selçuklu konutlarında bulunan kemik obje ve diğer figüratif eserler de sergide sanatseverlerle buluşuyor. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürü Hakim Aslan, Ani’de gerçekleştirilen kazılarda elde edilen eserlerin sanatseverler için büyük önem taşıdığını belirtiyor.
Bu özel sergide, 2002 yılı kazılarında keşfedilen bir çini tabak ve 11-12’nci yüzyıla tarihlenen tavus kuşu figürlü sırlı kase parçası gibi önemli eserler de ilk kez geniş kitlelere tanıtılıyor. Ani Ören Yeri’nde bulunan tarihi eserler, ziyaretçileri geçmişte keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.