İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının ardından yabancı yatırım bankaları yeni tahminlerini açıkladı.

Deutsche Bank’ın ardından ABD merkezli JPMorgan ve Citi, Merkez Bankası’nın gelecekteki adımlarına ilişkin beklentilerini paylaştı.

Yabancı Bankaların Yeni Tahminleri

Merkez Bankası, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu. Gecelik vadede borç verme faizi yüzde 49, borçlanma faizi ise yüzde 44,5 seviyesinde korundu.

JPMorgan: Her Toplantıda 250 Baz Puanlık İndirim Bekleniyor

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik’in analizine göre, TCMB’nin PPK kararları piyasa beklentileriyle uyumlu şekilde alınıyor.

Raporda, haftalık repo faizinin yüzde 46, gecelik borç verme faizinin ise yüzde 49 seviyesinde tutulmasının temkinli bir yaklaşım olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, TCMB’nin politika faizini enflasyonun üzerinde tutarak döviz talebini kontrol altında tutmayı hedeflediği belirtilmiştir.

TCMB’nin yaklaşımının daha ılımlı olduğu ve yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık faiz indirimi beklendiği raporda yer almaktadır.

Raporun ilgili bölümünden alıntılar:

TCMB, ‘para politikası duruşu sıkılaştırılacak’ demek yerine, ‘Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda tüm para politikası araçları etkili şekilde kullanılacak’ ifadesini kullandı. Bu, TCMB’nin beklentilerimiz doğrultusunda 24 Temmuz’daki bir sonraki toplantısında faiz indirim döngüsüne devam edeceğini gösteriyor.

TCMB’nin 24 Temmuz’dan itibaren yılın 2. yarısında her toplantıda 250 baz puanlık indirimle yıl sonunda politika faizini yüzde 36’ya çekeceği yönündeki beklentimizi koruyoruz.”

Citi: Enflasyon Riskine Rağmen Temmuzda İndirim Olabilir

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan analize göre, Haziran ayı PPK kararı beklentileri karşıladı ve sürpriz içermedi.

Raporda, yeni bir ekonomik kriz olmaması durumunda, Temmuz toplantısında 250 baz puanlık faiz indiriminin olasılığı üzerinde duruldu.

Citi, enflasyonun 2025 sonunda yüzde 30’a kadar gerilemesini beklerken, enflasyon risklerinin hala yüksek olduğu belirtildi.

Analizden alıntı:

İleriye dönük olarak, fiyat dinamiklerindeki bozulmanın niteliği ve mali politikadan alınacak destek için sınırlı olasılıklar nedeniyle enflasyonun durumu hakkında temkinli olmayı sürdürüyoruz. Bu bağlamda, yıllık enflasyonun 2024’teki yüzde 44,4 seviyesinden 2025’in sonuna kadar yaklaşık yüzde 30’a gerilemesini bekliyoruz ve risk dengesi yukarı yönlü.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Gözler TCMB’de: 24 Temmuz kararı piyasaların yeni rotasını belirleyecek

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

NATO’dan tarihi karar: Avrupa ülkeleri silahlanıyor!

NATO, 2035’e kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma kararı aldı. Yeni hedef, Rusya’nın artan tehdidi ve ABD’nin baskısı karşısında ittifakın güvenlik politikasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.