Konut fiyatları ve faizler yatırımcıları harekete geçirdi: Gayrimenkul satışlarında rekor kırıldı

Yeni yıla hızlı başlayan konut, arsa, tarla, iş yeri ve ticari taşınmaz gibi tüm gayrimenkul satışları, bu ivmesini şubat ve martta da sürdürdü.

Ocakta gayrimenkul satışları 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 20,2 artarak 238 bin 938’e ulaşırken, şubat satışları ise yüzde 7 yükselişle 232 bin 756 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen ay ise yıllık bazda yüzde 0,8 azalarak 222 bin 934’e geriledi.

İlk çeyrek birlikte ele alındığında ise tüm gayrimenkul satışlarının yüzde 8,3 artarak 694 bin 628 olduğu görüldü. Bu sayı tüm zamanların en yüksek ocak-mart verisi olarak kayıtlara geçti. Bundan önceki en yüksek ilk çeyrek verisi 683 bin 399 ile 2023 yılında görülmüştü.

TAPU DAİRELERİNDE 4,8 MİLYONA YAKIN İŞLEM YAPILDI

Ocak-mart döneminde tapu dairelerinde toplam 4,8 milyona yakın işlem gerçekleştirildi. Bunun yaklaşık 695 binini satış, 344 binini ipotek, 106 binini intikal, 36 binini düzeltme, 17 binini kamulaştırma, 15 bine yakınını ayırma, 7,3 binini birleştirme, 6,4 binini bağış işlemleri oluşturdu. Diğer işlemler ise 3,5 milyonu aştı.

Bu dönemde tapuda gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen harç geliri, yüzde 72,5 artarak 28 milyar 832 milyon liraya yükseldi.

‘YATIRIMCILAR KONUTTA ALIM FIRSATI GÖRÜYOR’

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, konut satışlarındaki artışın başı çektiği ve diğer gayrimenkul türlerinin de hareketliliğe destek verdiği bir ilk çeyreği geride bıraktıklarını söyledi.

Faiz oranlarının düşmeye başlamasının, konut fiyatlarındaki artış beklentisinin ve kiraların yüksek olmasının vatandaşları konut alımına yönlendirdiğini dile getiren Ekiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı zamanda mevduat getirilerindeki gerileme ve dövizdeki hızlı artışın durmasıyla birlikte altından yeterince kar ettiğini düşünen yatırımcılar da konutta alım fırsatı görüyor. Bir süredir de enflasyonun altında artan yani reel olarak düşen konut fiyatları bekleyen talebin daha hızlı harekete geçmesini sağladı. Türkiye’de konut talebi hala çok güçlü. Her zaman bahsettiğimiz gibi genç nüfusumuz yüksek. Evlenenler, boşananlar, üniversiteyi bitirip eve çıkanlar ve yeni işe başlayanların oluşturduğu yıllık yeni konut talebi 800 bin civarında. Bu güçlü talebi gören üreticiler de son dönemde harekete geçmiş durumda. Biz de projelerimizi hızlandırdık.”

Ekiz, yaz aylarıyla birlikte faizlerdeki gerilemenin devam etmesi halinde satışlardaki ivmenin süreceğini ve yeni rekorlar görebileceklerini, burada faiz politikalarının belirleyici olacağını kaydetti.

‘ÖTELENMİŞ TALEBİN HEREKETE GEÇTİĞİ BİR İLK ÇEYREK OLDU’

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da sektörün ilk çeyrekteki bu canlılığı beklediğini belirterek, ötelenmiş talebin harekete geçtiğini söyledi.

Farklı finansal enstrümanlardaki birikimlerin gayrimenkule kaydığını dile getiren Özcan, özellikle dövizdeki düşük getirinin yatırımcıyı gayrimenkule yönlendirdiğini bildirdi.

Özcan, şu anda genelde yatırımcı hüviyetindeki vatandaşların alımının konuşulduğunu ifade ederek, “Faizlerin düşmesiyle birlikte özellikle orta gelir grubunun oturum amaçlı alımları başlarsa geçen yılın üzerine çıkarız.” diye konuştu.

YILLARA GÖRE GAYRİMENKUL SATIŞLARI

2019-2025 yılları ocak-mart dönemleri dikkate alındığında ülke genelinde satılan gayrimenkul adetleri şu şekilde:

Yıllar (ocak-mart) Satılan gayrimenkul adedi
2025 694.628
2024 641.304
2023 683.399
2022 670.320
2021 593.272
2020 606.236
2019 488.293

Related Posts

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.