Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmezden Uyarı: “Çoklu Organ Yetmezliği” Ekonomide Risk

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin son değerlendirmelerini yapmaya devam ediyor. Eğilmez’in yorumları yakından takip ediliyor. Eğilmez son olarak ekonomi yönetimine önemli bir uyarıda bulundu: “çoklu organ yetmezliği”.

Eğilmez’in kendi adını taşıyan web sayfasında yayınladığı “Çoklu Organ Yetmezliği” başlıklı yazısında tekli organ yetmezliği ile çoklu organ yetmezliğinin farklarına dikkat çekti.

Eğilmez, tekil sorun ve çoklu sorunlar arasındaki farkları açıklarken şunlara değindi: Ekonomide tekil sorunlar, bir ekonomik göstergenin alışılmış durumdan farklı bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda maliye politikası ve para politikası araçları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, enflasyon artarsa faizleri yükselterek talebi düşürmek ama bu sırada büyümeyi etkilememek gereklidir. Ekonomide çoklu sorun ise fiyat istikrarı, büyüme, istihdam, cari denge, bütçe dengesi gibi birden fazla alanda sorunların aynı anda ortaya çıkması veya peş peşe gelmesidir.

Eğilmez, “Ekonomide çoklu organ yetmezliği”nin tedavisinin zor olduğuna vurgu yaparak, aynı anda çözülmeye çalışılan sorunlardan birinin tedavisi diğer sorunları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltmek, büyümeyi daha da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununu çözme çabalarının büyümeyi olumsuz etkilediğini ve tedbirlerin iyi ayarlanmaması durumunda sorunların daha da artabileceğini belirten Eğilmez, dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması gerektiği gibi ekonomide de tedbirlerin dengeli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye’nin çoklu ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken riskleri artırdığını ve olmayan bir dünyada yaşadığımızı belirterek eleştirilerde bulundu.

Related Posts

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

Altın, borsa, dolar… Her şey değişebilir! ‘Bu akşam dananın kuyruğu kopacak’ diyerek uyardı

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde piyasalarda nefesler tutuldu. Altın fiyatlarında akşam saatlerinden itibaren sert hareketlerin yaşanması bekleniyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ”Bu akşam dananın kuyruğu kopacak” diyerek dikkatleri üzerine çekti. İşte altında yaşanması beklenen gelişmeler…

Tesla’nın Çin satışları 7 aydır düşüyor

Tesla’nın Çin’de üretilen elektrikli araçların satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 düşüş kaydetti.

Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1,8 trilyon dolarlık devlet fonunun savunma devlerine yatırım yapması için kuralların gevşetilmesi gündemde. Muhalefet ve Merkez Bankası destek verirken, etik kurallar ve hükümet direnci tartışmaları körüklüyor.

Piyasalarda gün ortası: Borsa ve dövizde son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,33 değer kazanarak 9.165,01 puana yükseldi.

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir