Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bronz heykeli, Türkiye’ye iade ediliyor

Türkiye’nin 65 yılı aşkın süredir peşinde olduğu ABD’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan ve Burdur’daki kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldığı bilimsel ve hukuki çalışmalarla kanıtlanan Roma İmparatoru Marcus Aurelius heykelinin iadesi kararlaştırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Anadolu tarihinin kayıp hazinelerinden biri olan milattan sonra 2’nci veya 3’üncü yüzyıllara tarihlendirilen Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli bronz heykel, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla yurt dışına kaçırılarak yıllarca el değiştirdi. ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonuna dahil edilen heykel, Türkiye’nin 65 yılı aşkın bir süredir peşinde olduğu eserlerden biriydi. Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan eserler, arkeolog Prof. Dr. Jale İnan öncülüğündeki araştırmalarla gündeme getirildi; ancak Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesi bugüne kadar mümkün olmadı.

Bilimsel verilerle kanıtlandı

Bakanlığın uzun yıllar süren çalışmaları ve önceki yıllarda toplanan bilimsel verilerle, Marcus Aurelius heykelinin Boubon Antik Kenti’ndeki Sebasteion yapısına ait olduğu kanıtlandı. Bakanlığın arşiv belgeleri, akademik araştırmalar ve antik kentteki kazı çalışmaları heykelin orijinal yerini açıkça ortaya koydu. Antik kentte yapılan yoğun kaçak kazılar hakkında bilgi sahibi olan görgü tanıklarının ifadeleri, bilimsel verileri destekleyince Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI), Türkiye’nin iade talebini haklı bularak Cleveland Sanat Müzesi’ndeki heykele el konulmasına karar verdi.

Müze el koyma kararına itiraz etti

Cleveland Sanat Müzesi, el koyma kararına karşı Ekim 2023’te mahkemeye başvurarak heykelin kökeninin kesin olmadığı yönünde itirazda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cleveland Sanat Müzesi’nin bilimsel analiz çalışmaları yapılması talebini olumlu karşıladı. Bakanlık uzmanlarının gözetiminde 2024 yılının Mayıs ayında heykelin müzede silikon ayak kalıbı alınarak Boubon Antik Kenti’ndeki bronz heykel kaideleriyle birebir uyumlu olduğu tespit edildi. Cleveland Müzesi tarafından yetkilendirilen arkeometri uzmanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve bakanlığın uzman konservatörleri, Boubon Antik Kenti ile Burdur Müzesi’nde bulunan Boubon kökenli Valerianus heykeli ve Marcus Aurelius heykelinden kurşun izotop, taş ve toprak analizleri için numuneler aldı. Ayrıca, Almanya’daki Curt Engelhorn Arkeometri Merkezi laboratuvarlarında yapılan analizler, heykelin Boubon’da uzun yıllar gömülü kaldığını kesin olarak kanıtladı. Bilimsel bulguların ardından Cleveland Sanat Müzesi, Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesini kabul etti ve bu karar Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Türkiye’ye bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasında 2021’de başlayan iş birliği sayesinde, Lucius Verus, Septimius Severus ve İmparator Caracalla’ya ait heykeller de dahil olmak üzere birçok Boubon kökenli eser ana vatanına döndü. Türkiye, Marcus Aurelius heykelinin iadesi ile kültürel mirasını koruma yolunda önemli bir adım atmanın yanı sıra tarihi eser kaçakçılığına karşı yürütülen uluslararası mücadelede de büyük bir başarıya imza attı. Marcus Aurelius heykelinin dönüşü bu mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak kayıtlara geçti.

Antik Çağ’ın önemli eserlerinden

Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen heykel, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u bir filozof olarak tasvir etmesiyle dikkat çekiyor. Antik Roma döneminin önemli bir kült yapısı olan Sebasteion’da bulunan eser, bu yıl içerisinde doğduğu topraklarla yeniden buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız” dedi. (DHA)

Related Posts

YKS sınav süresi ve oturum saatleri 2025 | YKS ne zaman yapılacak, saat kaçta? TYT, AYT, YDT kaç dakika, YKS ne zaman? ÖSYM sınav takvimi! İşte üniversite sınavı saatleri!

YKS sınavı saat kaçta 2025? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) bu sene 21-22 Haziran’da düzenlenecek. 1 milyon 185 bin 260 erkek olmak üzere 2,5 milyon adayım katılım sağlayacağı söz konusu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi, AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testleri, YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılacak testler adaylara yöneltilecek. Adayların sınava girebilmeleri için 2025-YKS’nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları gerekecek. Peki, YKS saat kaçta, ne zaman yapılacak, Y

BİLSEM öğretmen atama tercihleri ne zaman, nasıl yapılacak? BİLSEM öğretmen atama takvimi 2025

BİLSEM öğretmen tercihleri için araştırmalar hız kazandı. Tercih yapmaya esas puanı 40 ve üzeri olan öğretmenler, atama döneminde görev yaptıkları ilde alanlarında boş kontenjan bulunan bilim ve sanat merkezlerini tercih edebilecek. Peki, BİLSEM öğretmen atama tercihleri ne zaman, nasıl yapılacak? BİLSEM öğretmen atama takvimi 2025

Tesla envanter ne zaman güncellenecek? Tesla’nın yeni envanter tarihleri ve saatleri belli oldu

Tesla envanter tarihleri güncellendi. Tesla Model Y’nin yeni versiyonu için satışlar önümüzdeki aylarda da devam edecek. Geçtiğimiz ay yüzde 10’luk ÖTV dilimi ile envanterini sunan Tesla, yeni envanter listeleme tarihlerini açıkladı. Yeni envanter döneminde hem kısa menzilli hem de uzun menzilli versiyonlar satışa çıkacak. İşte, Tesla envanter tarihleri ve saatleri hakkında detaylı bilgiler

Roblox açıldı mı, ne zaman açılacak? Roblox erişim engelindeki son durum!

Türkiye’de milyonlarca oyuncunun sabırsızlıkla beklediği Roblox’un erişim engeli, 7 Ağustos 2024 tarihinden bu yana devam ediyor. Çocuk istismarı ve uygunsuz içerik iddialarıyla başlayan bu süreç, oyunseverlerin “Roblox açıldı mı?” ve “Roblox ne zaman açılacak?” sorularını gündeme taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun son açıklamaları, platformun yeniden erişime açılabilmesi için gerekli şartları ve devam eden hukuki süreci ortaya koyuyor. Peki, Roblox erişim engeli Türkiye’de açılacak mı?

CHP’li Özçağdaş riskli okul binasını Meclis gündemine taşıdı: Olası afette can kayıplarının sorumlusu kim olacak?

İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman İlkokulu binasındaki riske dikkat çeken CHP’li Suat Özçağdaş konuya ilişkin İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlarına soru önergesi verdi.

“İstanbul’un En Güzel Kızı” oyunu, 12. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nde sahnelendi

“İstanbul’un En Güzel Kızı” oyunu, 12. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nde sahnelendi