Trump korkuyu körüklüyor: Nükleer silah çağı başladı mı?

Nükleer Silah Çağı: Trump’ın Dönüşüyle Başladı

Financial Times gazetesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın dönüşüyle birlikte dünya genelinde yeni bir nükleer silah çağı başladı. Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında en azından nükleer silahlanmanın kötü olduğu konusunda anlaşma vardı.

Gidişattan rahatsız olan o dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, 1960’larda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı müzakerelere açtı. 1970’te yürürlüğe giren anlaşmada, Amerikan nükleer şemsiyesinin genişletilerek, müttefiklerin caydırıcılık için nükleer silaha ihtiyaç duymayacağı fikri üzerine düşünülmüştü.

Trump’ın Dış Politika Hamleleri ve Müttefiklerin Soruları

Ancak Trump’ın dış politika kararları, Rusya’ya yakın durması, NATO’ya ve Avrupa’ya mesafeli durması müttefik ülkeleri zor durumda bıraktı. Washington’ın müttefiklerine sağladığı nükleer kalkanı kaybetmesi durumunda ne olacağı ve böyle bir duruma nasıl hazırlıklı olunacağı soruları gündeme geldi.

Nükleer Silah Sahibi Ülkeler ve Artan Tehlike

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na göre, nükleer silah sahibi olan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile sınırlıydı. Ancak anlaşmadan çekilen Kuzey Kore ve anlaşmayı imzalamamış olan İsrail, Hindistan ve Pakistan da nükleer silahlara sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Analistlere göre, Trump’ın Rusya’ya karşı tavrı, Avrupa ve Asya’daki müttefik ülkelerin kendi nükleer kalkanlarını oluşturma isteğine neden olabilir. Bu durumda, nükleer silahlı devletlerin sayısı 25’e kadar çıkabilir.

Nükleer Seçenekler ve Artan Endişe

Bazı ülkeler, Almanya, Polonya, Güney Kore ve Japonya şu anda nükleer seçenekleri değerlendiriyor. Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer silahları paylaşma konusunu tartışıyor. Polonya, Amerikan nükleer savaş başlıklarını topraklarında barındırmayı planlıyor. Japonya ve Güney Kore ise nükleer silahları Çin ve Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı bir güç olarak görme niyetinde.

Related Posts

Hindistan’da 40 yıllık köprü çöktü, araçlar nehre uçtu: Can pazarı yaşandı!

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, eyaletin Vadodara ve Anand bölgelerini birbirine bağlayan 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasındaki bölüm çöktü. Yetkililer, olay anında köprüden geçen 2 kamyon ve 2 kamyonetin nehre düştüğünü …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.

Almanya’da bir doktor hakkında birden fazla hastayı öldürdüğü iddiasıyla soruşturma açıldı

Almanya’da bir doktor hakkında birden fazla hastayı öldürdüğü iddiasıyla soruşturma açıldı

Erdoğan: Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz

Erdoğan, “Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz. Bu hayırlı sürecin herhangi bir yol kazası yaşanmadan karanlık ve kirli mahfiller tarafından sabote edilmesine fırsat vermeden başarıyla neticelenmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Azerbaycan Başbakanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, yarın Abu Dabi’de bir araya gelecek

Azerbaycan Başbakanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, yarın Abu Dabi’de bir araya gelecek

BTP Lideri: Bu topraklarda Sözcüler bitmez

BTP lideri Hüseyin Baş, SÖZCÜ TV ekranının 10 gün boyunca karartılmasına sert tepki gösterdi.