Ukrayna: Rusya, Çernobil’deki 4’üncü güç ünitesinin üzerindeki çelik çadırı vurdu

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 26 Nisan 1986 tarihinde büyük bir nükleer kaza yaşanan Çernobil yakınlarında gece saatlerinde yaşandığı ifade edilen patlama hakkında açıklamalarda bulundu.

IAEA’nın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda, 13 Şubat’ı 14 Şubat’a bağlayan gece saat 01.50 sıralarında Çernobil alanındaki IAEA ekibinin ‘eski Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktörünün kalıntılarını koruyan Yeni Güvenlik Sınırlandırma bölgesinden gelen bir patlama sesi duyduğu’ belirtildi. Patlamanın yangına da sebep olduğu belirtilirken, IAEA ekibine söz konusu alanın çatısına bir insansız hava aracının (İHA) saldırı düzenlediği bilgisi verildiği kaydedildi.

ZELENSKİY: RUSYA, EYLEMLERİNDEN SORUMLU TUTULMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de X hesabından bir paylaşım yaparak, ‘dün gece, üzerinde yüksek patlayıcı özelliğe sahip bir savaş başlığının bulunduğu bir Rus saldırı İHA’sının, dünyayı Çernobil nükleer santralinin 4’üncü güç ünitesindeki radyasyondan koruyan sığınağı vurduğunu’ iddia etti. Söz konusu koruyucu yapının Avrupa ve dünyadaki bir dizi ülke ile birlikte Ukrayna tarafından inşa edildiğini belirten Zelenksiy, “Bu tür alanlara saldıran, nükleer santralleri işgal eden ve sonuçlarını düşünmeden savaş yürüten dünyadaki tek ülke bugünün Rusya’sı. Bu, tüm dünyaya yönelik bir terör tehdidi” ifadelerini kullandı.

Çernobil nükleer santrali üzerindeki koruyucu yapının İHA tarafından zarar gördüğünü, çıkan yangının ise söndürüldüğünü aktaran Ukrayna Devlet Başkanı, “Şimdilik radyasyon seviyeleri yükselmedi; söz konusu seviyeler sürekli izleniyor” dedi. Yapılan ilk incelemelere göre, koruyucu yapının aldığı hasarın büyük olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Rusya, her gece Ukrayna’nın altyapısına ve kentlerine böyle saldırılar düzenliyor” diye konuştu.

ABD’de Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesiyle yeniden gündeme gelen müzakerelere de değinen Zelenskiy, “Bu, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in kesinlikle müzakerelere hazırlanmadığı anlamına geliyor – O, dünyayı kandırmaya hazırlanıyor. Bu sebeple, yaşama değer veren herkesin birleşik bir baskı uygulaması gerekiyor – Saldırgan üzerinde bir baskı… Rusya, eylemlerinden sorumlu tutulmalı” diye konuştu.

4’ÜNCÜ REAKTÖRÜN ÜZERİ ÇELİK BİR ÇADIRLA KAPATILMIŞTI

Ukrayna’daki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın ardından yaşanan felaketin etkilerini silmek için başlatılan çalışmalar yıllarca devam etmiş, patlamanın meydana geldiği ve radyasyon yayma riski devam eden 4’üncü reaktör binasının üzeri 2016 yılında özel çelik bir çadırla tamamen kapatılmıştı. Üzeri betonla kapatılan reaktördeki riski sıfıra indirmek için kemer şeklinde inşa edilen çelik çadır Kasım 2016’da reaktör blokunun üzerine doğru kaydırılmış, reaktör tamamen izole edilmişti.

Çalışmalar, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler ile Türkiye’nin de dahil olduğu 44 ülkenin desteğiyle finanse edilmişti. Çernobil yetkililerine göre, binalarda radyoaktif yakıtlar temizlendi ve risk etkisi 10 bin kat daha azaltıldı. Kazadan sonra santraldeki durum stabil hale getirildi; tesislerin izolasyonu, tasfiyesi ve rehabilitasyonu için çalışmalar ise 2022 yılı itibariyle halen devam ediyordu. Ukrayna Parlamentosu’nun aldığı karara göre, Çernobil Nükleer Santrali, 2065 yılına kadar tamamen ortadan kaldırılacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Mali’de cunta yönetimi siyasi aktiviteleri yasakladı

Mali’de cunta yönetimi bugün siyasi partilerin aktivitelerini askıya aldığını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak “toplumsal düzenin sağlanmasıyla ilgili nedenler” verildi. Bu adım askeri yönetimin muhalefete yönelik artan baskılarının protesto …

Afyonkarahisar’da IŞİD operasyonu: 3 gözaltı

Afyonkarahisar’da terör örgütü IŞİD’e yönelik operasyonda 3 şüpheli gözaltına alındı.

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Rusya’dan Hindistan ve Pakistan’a itidal çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hindistan ve Pakistan’a durumun daha da kötüleşmesini önlemek için itidalli olma çağrısı yaparak, anlaşmazlıkların barışçıl, siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesini beklediklerini bildirdi …

Hindistan Pakistan’a saldırma nedenini açıkladı: Kendisine yeni saldırılar olma ihtimalini bahane gösterdi

Hindistan, Pakistan’a füze saldırılarını, istihbarat bilgilerinin ülkeye yönelik yeni saldırılar olabileceğini göstermesi üzerine yaptıklarını bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Vikram Misri, yaptığı basın açıklamasında, istihbarat bilgilerinin Hindistan’a yönelik yeni saldırıların yaklaşmakta olduğunu gösterdiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP’lilerden pankartlarla protesto: ‘Turp Radyo Televizyonu’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, TRT’ye ilişkin düzenlemelere CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir