Yaşam kaynağına destek çağrısı

Dünya Genelinde Kadın Örgütlerinin Yaşadığı İnsani Yardım Krizi

Artan çatışmalar, iklim değişikliği, gıda güvensizliği ve salgın hastalıklar nedeniyle dünya genelinde 73 ülkede 308 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Kadınlar ve kız çocukları, krizlerden orantısız şekilde etkileniyor. Önlenebilir gebeliklerden kaynaklı ölümler, yetersiz beslenme ve cinsel şiddet, bu grupları daha fazla tehdit ediyor. Bu ihtiyaçların artmasıyla birlikte, insani yardım sistemi ciddi bir finansman kriziyle karşı karşıya kalıyor ve bu kesintiler kadınlar ve kız çocukları için hayati önem taşıyan hizmetleri riske atıyor.

UN Women, krizler yaşanan 44 ülkede 411 kadın liderliğindeki ve kadın hakları kurumlarıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir ankete dayanan “Kırılma Noktasında: Dış Yardım Kesintilerinin Dünya Genelindeki İnsani Krizlerde Kadın Örgütleri Üzerindeki Etkisi” başlıklı yeni raporunu yayımladı. Rapor, ankete katılan kurumların %90’ının finansman kesintilerinin olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

Finansmandaki Kriz Kurumları Kapanma Noktasına Getiriyor

Finansmandaki sert düşüş, birçok kurumu kapanma noktasına getiriyor. Araştırmaya katılan kurumların neredeyse yarısı (%47), mevcut finansman seviyeleri devam ederse altı ay içinde kapanacaklarını belirtti. Ayrıca, kurumların %51’i programlarını askıya almak zorunda kaldı. Cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarına destek, koruma hizmetleri, geçim kaynakları, nakit yardımı ve sağlık hizmetlerini içeren programlar askıya alındı. Kurumların yaklaşık dörtte üçü (%72) önemli personel çıkarmak zorunda kaldı. Ancak kadın örgütleri, kararlılıklarını sürdürerek temsil ettikleri kadınlar ve kız çocukları için savunuculuk yapmaya ve hayatları yeniden inşa etmeye devam ediyor.

UN Women İnsani Yardım Birimi Başkanı Sofia Calltorp, durumu değerlendirerek şunları söyledi: “Kadın örgütlerinin sunduğu destek ağları, kadınlar ve kız çocukları için hayati bir yaşam kaynağıdır. Bu örgütler, yeterli finansman olmadan dahi hayati hizmetler sunarken, hak savunuculuğu yaparken ve etkinliklerini sürdürülebilir kılarlarken zorluk çekiyorlar. Onlara kaynak ve destek sağlamak, eşitlik ve haklar meselesi olduğu kadar bir zorunluluktur.”

‘Eşitlik’ten Haberler

  • Garanti BBVA’nın kurucusu ve destekçisi olduğu Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) tarafından düzenlenen EşitBiz Konferansı, Salt’ın Galata binasında gerçekleşti. EşitBiz Projesi kapsamında gerçekleştirilen konferans, bu yıl “kapsayıcılık” odağında gerçekleşti.
  • Mercedes-Benz, She’s Mercedes platformunun Türkiye’de beşinci yılını kutladı. She’s Mercedes, Türkiye’de beş yıldır faaliyet göstererek 100’den fazla kadını bir araya getirme başarısını elde etti.
  • KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, Başkan Yardımcısı Şila Gök ve Genel Sekreter Yeşim Seviğ, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Londra’da düzenlenen Yıllık Toplantılar kapsamında temaslarda bulundu.
  • Kadın Dostu Markalar Platformu, toplumsal cinsiyet eşitliğini iş dünyasında kalıcı bir değer haline getirmeyi amaçlayarak “Yaşama Değer Kat” temalı bir buluşma düzenledi.

Related Posts

ATM’lerde bulunan kırmızı tuş bakın ne işe yarıyormuş

Günümüzde bankacılık işlemlerinin büyük çoğunluğu şubeye gitmeden, ATM’ler aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor. Her gün milyarlarca insanın işlem yaptığı bu makineler, aslında sandığımızdan çok daha fazlasını sunuyor. Özellikle de çoğu …

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde Bakan Ersoy’dan açıklamalar: Kurban Bayramı tatili 9 gün mü olacak?

Yaz sezonunun en yoğun dönemine denk gelen Kurban Bayramı öncesi milyonların gözü kulağı bayram tatiline ilişkin gelecek resmi açıklamadaydı. Tatilin 9 güne çıkıp çıkmayacağı merak konusu olurken konuya dair açıklama Adana ile başlayıp Manisa ile devam eden ve 20 şehri içine alan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Bakan Ersoy, turizm cenneti ülkemize kazandırılacak yeni halk plajları gibi birçok konuda da bilgiler paylaştı.

Son 20 yılın en kapsamlı emeklilik reformu geliyor

Avusturya’da yeni kurulan hükümet, ülkenin son 20 yıldaki en büyük emeklilik reformunu açıkladı. Reform, özellikle Korridor emekliliği üzerinde önemli değişiklikler içeriyor. NEOS Parti Grup Başkanı Yannick Shetty, düzenlemeyi “son 20 yılın en büyük …

Her iki araçtan biri bu 4 şehirde!

Ocak-nisan döneminde Türkiye genelinde trafiğe kaydı yapılan 690 bin 209 aracın yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yollara çıktı. İstanbul, 196 bini aşan yeni araç kaydıyla ilk sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre toplam taşıt sayısı ise 32 milyona dayandı.

Dev market zinciri isim değişikliğine gidiyor!

Tarım Kredi Marketleri genç kuşağı hedefleyen yeni vizyonuyla mağaza yapısını yeniliyor. Yerli üretime ve çiftçi desteğine dayalı modeliyle dikkat çeken zincir, dönüşüm sürecini yeni mağaza konseptiyle sürdürecek.

Konut satışı yılın zirvesinde: Tüketiciyi sıfır konuttan uzaklaştıran sebepler neler?

Konut satışı yılın zirvesinde: Tüketiciyi sıfır konuttan uzaklaştıran sebepler neler?