‘Kurkimin’in sağlığa katkıları saymakla bitmiyor!




Kurkuminin Sağlığa Faydaları – Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz

İstanbul (İGFA) – Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz’dan Kurkuminin Sağlığa Katkıları

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, zerdeçalın ana maddesi olan kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor. Sağlığımıza bilimsel açıdan kanıtlanmış katkıları bulunan kurkuminin 5 büyük faydası nelerdir?

  • İltihabı azaltıyor, stresi dengeliyor: Kurkumin, antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıcı etki gösterir ve oksidatif stresi dengeleyerek kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına karşı koruyucu rol oynar.
  • Bağışıklık sistemini destekliyor: Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve mikropların gelişimini engelleyici özellikleriyle vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Sindirim sistemini koruyor: Sindirim sağlığını destekleyen kurkumin, bağırsaklardaki iltihabı azaltarak sindirim problemlerine karşı fayda sağlar ve irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynar.
  • Kalp ve damar sağlığına dost: Kurkumin, kalp ve damar sağlığını destekleyerek damar sertliği riskini azaltır ve kan basıncını düzenleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki gösterir.
  • Zihinsel fonksiyonları destekliyor: Kurkumin, beyin hücrelerini koruyarak hafıza fonksiyonlarını destekler, yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler ve depresyon belirtilerini hafifletebilir.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin bu faydalarının yanı sıra yüksek miktarda kullanımının mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar ile safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı bulunanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri önemle vurgulanıyor.


Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.