Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bronz heykeli, Türkiye’ye iade ediliyor

Türkiye’nin 65 yılı aşkın süredir peşinde olduğu ABD’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan ve Burdur’daki kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldığı bilimsel ve hukuki çalışmalarla kanıtlanan Roma İmparatoru Marcus Aurelius heykelinin iadesi kararlaştırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Anadolu tarihinin kayıp hazinelerinden biri olan milattan sonra 2’nci veya 3’üncü yüzyıllara tarihlendirilen Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli bronz heykel, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla yurt dışına kaçırılarak yıllarca el değiştirdi. ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonuna dahil edilen heykel, Türkiye’nin 65 yılı aşkın bir süredir peşinde olduğu eserlerden biriydi. Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan eserler, arkeolog Prof. Dr. Jale İnan öncülüğündeki araştırmalarla gündeme getirildi; ancak Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesi bugüne kadar mümkün olmadı.

Bilimsel verilerle kanıtlandı

Bakanlığın uzun yıllar süren çalışmaları ve önceki yıllarda toplanan bilimsel verilerle, Marcus Aurelius heykelinin Boubon Antik Kenti’ndeki Sebasteion yapısına ait olduğu kanıtlandı. Bakanlığın arşiv belgeleri, akademik araştırmalar ve antik kentteki kazı çalışmaları heykelin orijinal yerini açıkça ortaya koydu. Antik kentte yapılan yoğun kaçak kazılar hakkında bilgi sahibi olan görgü tanıklarının ifadeleri, bilimsel verileri destekleyince Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI), Türkiye’nin iade talebini haklı bularak Cleveland Sanat Müzesi’ndeki heykele el konulmasına karar verdi.

Müze el koyma kararına itiraz etti

Cleveland Sanat Müzesi, el koyma kararına karşı Ekim 2023’te mahkemeye başvurarak heykelin kökeninin kesin olmadığı yönünde itirazda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cleveland Sanat Müzesi’nin bilimsel analiz çalışmaları yapılması talebini olumlu karşıladı. Bakanlık uzmanlarının gözetiminde 2024 yılının Mayıs ayında heykelin müzede silikon ayak kalıbı alınarak Boubon Antik Kenti’ndeki bronz heykel kaideleriyle birebir uyumlu olduğu tespit edildi. Cleveland Müzesi tarafından yetkilendirilen arkeometri uzmanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve bakanlığın uzman konservatörleri, Boubon Antik Kenti ile Burdur Müzesi’nde bulunan Boubon kökenli Valerianus heykeli ve Marcus Aurelius heykelinden kurşun izotop, taş ve toprak analizleri için numuneler aldı. Ayrıca, Almanya’daki Curt Engelhorn Arkeometri Merkezi laboratuvarlarında yapılan analizler, heykelin Boubon’da uzun yıllar gömülü kaldığını kesin olarak kanıtladı. Bilimsel bulguların ardından Cleveland Sanat Müzesi, Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesini kabul etti ve bu karar Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Türkiye’ye bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasında 2021’de başlayan iş birliği sayesinde, Lucius Verus, Septimius Severus ve İmparator Caracalla’ya ait heykeller de dahil olmak üzere birçok Boubon kökenli eser ana vatanına döndü. Türkiye, Marcus Aurelius heykelinin iadesi ile kültürel mirasını koruma yolunda önemli bir adım atmanın yanı sıra tarihi eser kaçakçılığına karşı yürütülen uluslararası mücadelede de büyük bir başarıya imza attı. Marcus Aurelius heykelinin dönüşü bu mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak kayıtlara geçti.

Antik Çağ’ın önemli eserlerinden

Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen heykel, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u bir filozof olarak tasvir etmesiyle dikkat çekiyor. Antik Roma döneminin önemli bir kült yapısı olan Sebasteion’da bulunan eser, bu yıl içerisinde doğduğu topraklarla yeniden buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız” dedi. (DHA)

Related Posts

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? 2025 sözleşmeli öğretmen mülakat yerlerine nereden bakılır?

15 bin öğretmen ataması için başvuru sürecinin sonuna gelinirken, adaylar gözlerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapacağı açıklamalara çevirdi. Peki, sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? 2025 sözleşmeli öğretmen mülakat yerlerine nereden bakılır?

Whatsapp çöktü mü? 6 Mayıs Whatsapp’ta erişim sorunu var mı? Son 24 saat hata raporu bilgisi…

WhatsApp çökme raporları, kullanıcılar tarafından kontrol ediliyor. Gün içerisinden yoğun olarak kullanılan WhatsApp’ta zaman zaman erişim sorunu oluşabiliyor. Bunun üzerine kullanıcılar da uygulamada sorun olup olmadığını sorguluyor. Peki Whatsapp çöktü mü? 6 Mayıs Whatsapp’ta erişim sorunu var mı? İşte ayrıntılar…

2.dönem 2.sınavlar ne zaman yapılacak? 2025 2. dönem 2. yazılı sınav tarihleri

6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından ikinci dönem sınav takvimi açıklandı. Takvimin açıklanmasının ardından gözler “2024 – 2025 MEB 2. Dönem Ortak Sınavları ne zaman?” sorusunun cevabına çevrildi. Merak edenler için sınav takvimini haberimizde derledik. Peki, 6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? İşte Milli Eğitim Bakanlığı MEB ortak sınav tarihleri…

PORT SUDAN HARİTA KONUMU ?|| Limanda patlama! Port Sudan neresi? İşte konumu ve tarihçesi

Sudan’ın idari merkezi konumundaki Port Sudan’da bulunan Güney Limanı’nda patlamalar ve yangınlar meydana geldi. Yaşan gelişme sonrasında Port Sudan’ın nerede olduğu ve haritadaki konumu merak içerisinde araştırılıyor. Öte yandan şehrin tarihçesi de araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, Port Sudan nerede? İşte Port Sudan’ın harita konumu ve tarihçesi…

Üniversiteler ne zaman kapanacak? Üniversitelerde yaz tatili ne zaman?

Bahar dönemi derslerinin tamamlanmasıyla birlikte final sınavları süreci başlarken, akademik takvimlere göre üniversitelerin kapanış tarihleri de netleşmeye başladı. Peki, Üniversiteler ne zaman kapanacak? Üniversitelerde yaz tatili ne zaman?

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne yeni rektör

Yaklaşık 10 yıldır rektörlük görevinde bulunan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun görevden ayrılmasından sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi rektörlüğüne uzun yıllardır kurumda çeşitli görevler üstlenen Prof. Dr. Adem Akçakaya getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir