Tesla otomatik pilot teknolojisi ne kadar güvenli?

Tesla, tartışmalı otomatik pilot teknolojisinin güvenliğini vurgulayan yeni veriler yayınladı. Ancak bu verilerin arkasındaki gerçekler, şirketin sunduğu kadar net değil. Gelin detaylarına hep beraber bir göz atalım.

Tesla otomatik pilot kaza istatistikleri

Tesla, otomatik pilot özelliğini etkinleştiren ABD’li sürücüler için her 7,63 milyon milde (12,27 milyon km) bir kaza kaydettiğini açıkladı. Otomatik pilot kullanmayan sürücüler için ise bu oran her 955.000 milde (1.536.923 km) bir kaza olarak bildirildi.

Şirket, bu verileri ABD oto güvenlik düzenleyicilerinin genel verileriyle karşılaştırarak, otomatik pilot özelliğine sahip araçların diğer araçlardan 11 kat daha güvenli olduğunu iddia etti.

Ancak otomatik pilot özelliği genellikle ABD otoyollarında kullanılıyor. Oysa Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) verileri tüm yolları kapsıyor. Şehir içi yollar ve bölünmemiş yollarda kazalar daha sık meydana geliyor. Ayrıca, NHTSA’nın verileri tüm araçları içeriyor; kamyonlar, otobüsler ve eski model arabalar da buna dahil. Bu nedenle, Tesla’nın iddiası net bir karşılaştırma sunmuyor.

Tesla, 2018’de araç güvenlik raporlarını yayınlamaya başladı ve bu raporlar, otomatik pilot teknolojisinin güvenliğini göstermek için kullanıldı. Ancak şirket 2022’nin son çeyreğinden sonra bu verileri açıklamayı durdurdu ve bu hafta 2024 ilk çeyrek raporunu yayınladı.

Tesla, oto pilot teknolojisini savunurken birçok dava ve federal soruşturmayla da karşı karşıya kaldı. 2016 yılında, otomatik pilotla ilişkili ilk ölüm vakası, Ohio’lu Joshua Brown’ın Florida’da bir kamyona çarpması sonucu gerçekleşti. Bu kazadan sonra yazılımda güncellemeler yapıldı.

Gelecekte birçok kaza daha meydana geldi ve bazıları davalara yol açtı. Geçen Ekim ayında Tesla, bir otomatik pilot kazasında ilk ABD jüri duruşmasını kazandı. Ancak şirketin ABD’de en az bir düzine davası daha bulunuyor. Geçen ay, Tesla, otomatik pilot aktifken bir bariyere çarpan Apple mühendisi ile ilgili bir davayı da kazandı.

NHTSA’ya göre, otomatik pilotla ilişkili 200’den fazla kaza ve 29 ölüm vakası bulunuyor. Ajans, Tesla araçlarıyla ilgili 50’den fazla özel kaza soruşturması başlattı. Geçen ay, yıllardır süren bir soruşturmayı kapatan NHTSA, yeni bir soruşturma daha açtı. Aralık ayında, Tesla’nın ABD’deki neredeyse tüm araçlarını içeren 2 milyondan fazla elektrikli aracı geri çağırmasıyla ilgili endişeler tespit edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx